Installation av laddbox – så går det till.
Installationen av laddbox är nästan lika viktig som valet av laddbox. Nedan listar vi några vanliga frågeställningar kring installationen hemma, som tillsammans mynnar ut i att du bör alltid se till att undersöka vad som gäller för just din installation.
Hur ser installationsprocessen av en laddbox ut?
Installationsprocessen för att installera en laddbox hemma är enkel. I samband med när du lägger din beställning för laddbox inklusive installation får du uppge information på förutsättningarna för din installation. Rent praktiskt betyder det att du tar en bild på din elmätare, där laddboxen ska sitta och vägen däremellan. De duktigaste återförsäljarna har automatiserat denna process så du slipper maila bilderna. Efter att beställning av laddbox och relevant information för installation har skickats, så återkopplar installatören (elektrikern) till dig efter några dagar för att boka in en passande tid för installation. Eventuella frågor kan då också adresseras. Det är olika tid beroende på var du köpt laddboxen, men du kan räkna med installation cirka 3-5 veckor efter beställningen av laddbox. Då det är högt tryck på installation generellt kan det i vissa fall kan det ta ännu längre. När dagen för installation infinner sig måste du såklart vara hemma. Givet att allt går enligt plan, och det brukar det, så brukar installationen vara färdigställd på 2-5 timmar.
Vad kostar det att installera en laddbox?
Priset för en standardinstallation av laddbox ligger på cirka 5000-7000 kr, före det 50%-iga Grön Teknik/ROT-avdraget. De flesta återförsäljare har ett och samma pris oberoende var i Sverige installationen görs, men det finns också de som tar ut ett högre pris i Stockholmsregionen. Detta då elektrikerna i regel är dyrare där. Samma gäller för de kunder som bor långt bort från en större ort där elektrikern är baserad. I vissa fall spelar det ingen roll hur långt bort du bor, medan vissa återförsäljare tar ut en extra utkörningsavgift (cirka 300-500 kr) om körsträckan är mer än 4-5 mil från kontoret.
Vad ingår i en standardinstallation?
Det är från fall till fall, och därför är detta en viktig aspekt att titta närmare för dig när du jämför olika återförsäljare. Den aktör som har ett ovanligt billigt erbjudande kanske tar igen det i det finstilta kring standardinstallation. Därför ska du alltid titta på vad som ingår. De punkter som du bör uppmärksamma extra är följande:
- Hur lång installationskabel ingår (bör vara 10m)
- Hur många håltagningar ingår (minst 1st)
- Håltagning i vilken typ av material (se vad du har för behov)
- Vad kostar ev. merarbeten?*
Det är inte alltid du vet vad som behövs göras utan det är elektrikern i samråd med dig som kommer fram till det. Så var inte överraskad om det kan kosta lite mer än vad du tänkt dig. Och ha i åtanke att standardinstallation är framtagen med syfte att att passa så många hushåll som möjligt.
Läs även: Lastbalansering till laddbox
Genomförs en platsinspektion hemma hos mig före installation?
Vi ser en tydlig trend i att det är en standardinstallation som erbjuds dig som privatperson, och det är något som vi också märkt av genom allt färre frågor om detta. Även om varje installation till viss del är unik, så har erbjudandet kring ”standardinstallation” vuxit fram med kunden i åtanke. Generellt sett blir inte kostnadseffektivt att besöka varje enskilt hushåll och sedan offerera för laddbox och installation. Efter att marknaden för laddboxar formligen exploderat det senaste året har kunskapen hos installatörerna ökat och erbjudandena om vad som faktiskt innefattas inom ramen av en standardinstallation förfinats. Dessutom blir det lätt för dig som kund att skapa dig en uppfattning om vad installationen kommer kosta. Det finns forfarande de aktörer, främst mindre lokala elektriker, som genomför en fysisk platsinspektion före köp. Men det gör de såklart inte gratis utan på något sätt måste du som kund betala för det.
Vi på Laddsmart samarbetar uteslutande med partners som arbetar med standardinstallation. Vår samarbetspartners har alla gemensamt att de före en installation ber om relevanta bilder och information om där laddboxen ska installeras för att adressera eventuella oklarheter före installation så att du slipper åka på några överraskningar med extrakostnader vid installationen.
Var köper du laddbox inklusive installation?
Se till att köpa din laddbox från en återförsäljare, eller elektriker för den delen, som erbjuder installationen också. Detta ärenda sättet för att du ska kunna få rätt till den 50%-iga Grön teknik/ROT-avdraget. Det är ”utföraren” av installationen som kan ansöka om bidraget för laddbox och installation för dig, och om det inte finns någon utförare (=installatör) till den laddbox du köper har du inte heller rätt till något avdrag.
Har du fler frågor gällande installationen?
Vi hjälper dig med dina installationsfrågor, utan kostnad.
Du kanske kan installera laddboxen själv, men du bör verkligen inte göra det utan det bör vara en licensierad elektriker p.g.a .säkerhetskäl. Dessutom går du då miste om det 50%-iga Grön Teknik/ROT-avdraget så du förlorar faktiskt pengar på det också.
Det krävs inte bygglov att installera en laddbox hemma såvida det är på din fastighet eller tomt.
Att installera en laddbox hemma betyder att du kan ladda din elbil eller laddhybrid säkert, smidigt och snabbt.