Hur ska företag tänka kring laddstolpar?
Sverige står idag inför en utmaning. Laddinfrastrukturen ska möta efterfrågan. Företag kommer sannolikt förväntas dras sitt stå till stacken – detta med många fördelar på sikt men resan dit kan vara snårig och kännetecknas av många krav och aspekter att ta hänsyn till.
I takt med att elbilar blir allt vanligare ökar också kraven på att kunna ”tanka” – det kommer att behövas en väl utbyggd infrastruktur av laddplatser. En del av de kraven kommer att falla på företagen, både från medarbetarna och från besökarna. Hur ska ett företag tänka kring laddstolpar, och hur kan man tillmötesgå de ökande kraven?
PS. Laddsmart hjälper privatpersoner, brf:er och företag att ta in offerter på laddboxar – kostnadsfritt.
Emil, Grundare av Laddsmart.se
Att installera laddstolpar: De huvudsakliga aspekterna.
Argumenten & fördelarna, information om ladda bilen bidraget (laddstolpe bidrag för företag) och en överblick om hur processen ser ut.
Bästa laddstolparna till företag: En överblick av 4 kandidater
Vilka är laddstolparna som lämpar sig för större respektive mindre installation? Vad kännetecknar dem?
Start till mål guide: checklista för företag
Från att undersöka förutsättningarna till val av modeller och leverantör och ansökning om bidrag.
Att installera laddstolpar i företag: En överblick.
Att sätta upp laddstolpar är naturligtvis en kostnad för företaget, så varför ska man då göra det? Det finns en rad goda skäl, och i takt med att tiden går kommer skälen att bli allt tyngre. Som det ser ut i dagsläget kan företaget få tillbaka en del av kostnaden för investeringen i laddinfrastruktur som en del i samhällets satsning på klimatomställning, men hur det ser ut om några år kan ingen veta. Så det kan finnas en vits med att inte vänta.
Tre snabba argument för att skaffa laddstolpar till företaget:
- Förväntas av medarbetare och kunder.
- Gynnar klimatet och företagets hållbarhetssatsning.
- Berättigar till grönt skatteavdrag.
Fördelar för företaget
Att kunna erbjuda laddplatser till medarbetare och besökare har en rad fördelar, och de deras betydelse kommer att växa under kommande år.
Frågan är allra mest relevant om ni är ett företag vars medarbetare kör bil i jobbet. Om företaget använder en flotta av bilar för att bedriva sin verksamhet finns det många skäl att gå över till eldrivna bilar, och då är behovet av laddstolpar lätt att inse.
Men även om ni är ett företag utan egna bilar ökar kraven snabbt. Allt fler av era anställda kommer att gå över till elbil under den kommande 5- eller 10-årsperioden. Elbilar och hybridbilar blir allt populärare som tjänstebil. De har ett lägre förmånsvärde än fossilbilar, och de är billigare att köra. För medarbetare som har långt att köra till jobbet, kan möjligheten att ladda bilen under arbetsdagen vara avgörande. Slutligen kommer även företagets tillfälliga besökare i ökande grad förvänta sig att kunna ladda bilen under besöket – kunder, partner, underleverantörer.
Just nu pågår en snabb och högt prioriterad utveckling hos alla biltillverkare, och regeringar runt om i världen trycker på för att få en förändring till stånd. Och elbilar behöver löpande förses med ny laddning. Framför allt hybridbilar behöver laddas ofta, genom att de har betydligt mindre batteri.
Om ert företag inte redan upplever laddstolpar som ett önskemål eller till och med krav från medarbetare och andra, får ni nog räkna med att det är en tidsfråga. Laddplatser för elbilar är något som kommer att bli lika självklart som själva parkeringen.
Ett väl utbyggt och väl fungerande system för laddning av elbilar kommer att bli en konkurrensfördel för ert företag. Det visar att företaget har en medvetenhet om miljö och klimat, och det stärker företagets hållbarhetssatsning.
Hur fungerar det?
Det som behövs i korthet:
Huvudområden | Sammanfattning |
---|---|
Hårdvaran | Infrastruktur, laddstolpar, laddkablar, kontakter |
Mjukvaran | App för mobil och desktop, molntjänst |
Tjänsterna | Övervakning, underhåll, fakturering och betalningar, kundtjänst |
Installationen | Grundinstallation, anpassning av elsystemet, eventuella markjobb, ytterligare installation efter hand |
Hur ser systemet ut?
För att ni ska kunna erbjuda laddplatser till medarbetare och besökare – eller till företagets egna bilar – är det ett antal bitar som måste komma på plats. Det behövs ett antal laddstolpar, förstås, men också ett system runt omkring dem.
Vad det handlar om är att vid varje given tidpunkt:
Laddning i form av ström
Ta ut laddning i form av elektrisk ström från ett elsystem som är kopplat mot elnätet
Fördela laddningen till bilar
Fördela laddningen till ett antal anslutna elbilar så effektivt som möjligt.
Det är enkelt att rita upp på ett papper, men i verkligheten finns det mängder av tekniska komplikationer och finesser – som ni med fördel kan överlåta till leverantören.
För att sköta det tekniska behövs en smart och kraftfull laddstation. Den ska kunna anpassa sig till det elsystem som finns på plats, antingen ett som är nybyggt för det här syftet eller fastighetens befintliga. Med hjälp av inbyggd logik för last- och fasbalansering kan laddstationen se till den ström som finns tillgänglig i elsystemet utnyttjas på ett optimalt sätt för de elbilar som är inkopplade för tillfället. Den skyddar samtidigt elsystemet, så att andra viktiga funktioner alltid har ström och att inga säkringar går. Det kan i praktiken leda till att bilarna under perioder laddas med lägre effekt än den maximala angivna laddningseffekten.
Ett intelligent system kan bespara företaget stora kostnader. Man har uppskattat att bara omkring 10 % av den tillgängliga effekten i företagens laddsystem används, så normalt sett bör det finnas tillräcklig effekt för era behov – om ni kan sprida ut efterfrågan över dagen. Med en smart laddstation som på detta sätt kapar effekttopparna slipper ni ta kostnaden för att uppgradera elsystemet, och ni slipper de höjda nätavgifter till elnätbolaget som hör ihop med ett kraftfullare system. Om behovet ändå skulle uppstå i ett senare skede är det enkelt att skala upp systemet när det behövs.
Systemet måste vara väl säkrat med jordfelsbrytare och säkringar. Laddstolpar, elkablar och kontakter måste ha hög slitstyrka och tåla intensiv användning under lång tid. Ett system för användning utomhus måste också tåla påfrestningar från väder och vind på våra breddgrader. Dessutom är det en stor fördel om de är stöldsäkra – både de tekniska delarna och laddkablarna.
Hur ska man hantera systemet?
När systemet väl är på plats ska det administreras, underhållas, repareras. För de flesta företag är det nog bäst om leverantören av laddstolparna även övertar den löpande hanteringen – inklusive en duktig kundtjänst som kan svara på frågor, ta emot felanmälningar osv.
Många leverantörer har en väl utbyggd molntjänst som hanterar åtkomsten till laddstolparna med hjälp av användarkonton. Användaren identifierar sig enkelt med en laddbricka eller laddkort, till exempel via RFID-tekniken som många tillverkare och leverantörer stöder. Molntjänsten för också statistik över laddningen – per dag, per bil, per medarbetare och så vidare. Med en smart betallösning kan användarna debiteras för sin användning, antingen med ett pris per använd kWh eller med en fast månadsavgift som ger tillgång till systemet.
Processen för att sätta upp laddstolpar
När man väl har bestämt sig för att sätta upp laddstolpar på företaget, följer en process i ett antal steg. Den ser ut så här i grova drag:
Processen att installera laddstolpar som företag, i grova drag:
Process
- Begär tillstånd och eventuella bygglov.
- Välj ut en leverantör av system och tjänster.
- Installera anläggningen:
– Ny infrastruktur eller anpassning av befintligt elsystem
– Ett antal laddplatser – kan byggas ut efter hand som behovet växer. - Sjösätt och drifta systemet.
Sök bidrag från Naturvårdsverket
När ett företag investerar i laddinfrastruktur kan man ansöka om Ladda bilen-bidraget. Det är ett grönt skatteavdrag som hanteras av Naturvårdsverket. Bidraget ger tillbaka hälften av investeringskostnaderna upp till 15 000 kronor per laddpunkt.
Det är enkelt att ansöka om bidraget digitalt hos Naturvårdsverket. Helst gör man det förstås innan arbetet påbörjas, så att man får en bild av ekonomin i projektet, men det går även bra att ansöka retroaktivt.
Läs mer om bidraget i vår artikel nedan.
Bidrag till laddstation för företag och andra organisationer
Vi har satt ihop en mer detaljerad guide om hur du ansöker om bidraget och vad du ska tänka på.
Bästa laddstolparna för Företag & Fastighetsägare.
Leverantörerna erbjuder i regel en modell riktad mot villa-ägare och en mot fastighetsägaren. Nedan har vi tagit fram en överblick på laddstolparna som lämpar sig att installeras i en företagsmiljö.
Plats | Varumärke | Modellbeteckning |
---|---|---|
#1 | Zaptec | Zaptec Pro |
#2 | Easee | Easee Charge |
#3 | Charge Amps | Charge Amps Aura |
Zaptec Pro
Laddsmart
Zaptec APM – Dynamisk lastbalansering
Zaptecs dynamiska lastbalansering har beteckningen Zaptec APM – vilken är anpassad för Zaptec Pro (Märk: Det finns ingen lösning för Go i dagsläget)
Kommunikation mellan laddstationerna med 4G
4G möjjliggör förutom en stabil kommunikation även en enklare installation. Detta eftersom du slipper integrering med existerande nätverkslösningar.
Ladda upp till 22 kW med både 1 och 3 fas.
Pro har en egen inbyggd balansering mellan 1 och 3-fas vilket gör laddningen mer effektiv. 1 timmes laddning ger upp till 11 mils räckvidd.
Easee Charge
Norska Easee har efter att ha lanserat sin prisvärda hemmaladdare Home utvecklat sitt erbjudande mot företag med Easee Charge. Utseendemässigt är dem skrämmande lika men skillnaden gömmer sig i lastbalanseringen, mer specifikt uppkopplingen.
Laddsmart
Lastbalansering för upp till 101 punkter
Stödjer lastbalanserig för upp till 101 laddpunkter både online & offline vilket gör att den lämpar sig för större installationer.
Uppkopplad med 4G.
Uppkopplad till 4G genom ett inbyggt E-sim. Stödjer även 2G & CAT-m1.
Prisvärd
Easee har gjort liknande det dem gjorde med Home (låg prissättning mot privatpersoner) men mot företag – priset är betydligt lägre än vid motsvarande modeller från konkurrenterna.
Charge Amps Aura
Charge Amps aura är en kraftfull och snygg laddare av återvunnen aluminium (Design av Joachim Norwall från Koneigsegg) Ensam i gänget av elbilsladdare till företag vi inkluderat som erbjuder dubbla uttag.
Laddsmart
Lastbalansering ”Amp Guard”
”Amp Guard” är Charge amps lastbalansering. En smart effektvakt som optimerar laddningen.
Moltjänst + WIFI – 4G som tillval
Wifi för uppkoppling till befintlig nätverksstruktur. 4G är tillgängligt som tilval, aktuellt vid större installationer med flera laddpunkter.
En laddbox – Dubbla uttag (2x 22 kW)
En liten men kraftfull laddbox med dubbla uttag (22 kW, dvs 44 kW totalt när båda uttagen är aktiva)
Vi hjälper dig gärna i processen
Emil, Grundare av Laddsmart.se
Offerter
Hur får jag offerter på laddstolpar till mig företag?
- Fyll i vårt formulär här där vi ställer ett par frågor om ditt företags behov och önskemål.
- Tre seriösa totalleverantörer följer upp med er för att kunna ge skräddarsydda offerter baserat på era behov och önskemål som ni angett.
- En fysisk inspektion av installationsplatsen utförs av någon av dem 3 leverantörer du önskat gå vidare med.
Vår tjänst är kostnadsfri och förpliktigande.
Vanliga frågor
Priset för att installera laddstolpar vid företag beror på ett antal parametrar. Beroende på modell kan man utgå från ett grundpris om 12.000- 20.000 SEK. Frågorna som spelar in är huvudsakligen. Med vilken kapacitet ska laddstolparna kunna ladda (kW)? Hur nära är elskåpet? Vad är elskåpets kapacitet? Hur många laddstolpar ingår i investeringen idag? Hur många laddstolpar kan vara aktuellt i framtiden? Vilka kringtjänster läggs till?
Laddstation refererar till ett antal laddpunkter seriekopplade till varandra – antingen i en offentlig eller komersiell miljö. (dvs ej privat som laddbox förknippas med) Den uppenbara skillnaden är att laddstolpar är lämpliga att installera där det saknas väggar – och en laddstation även kan vara beteckningen för laddare vid en bensinstation – eller en såkallad snabbladdare.
Guide från start till mål – checklista för företag
Här har vi utgått från en checklista framtagen av ICHB, som i sin tur har sammanställt smarta tips från Energi- och klimatrådgivningen, Fastighetsägarna och andra aktörer. (ICHB, Informationscentrum för hållbart byggande, drivs av Boverket. När detta skrivs ligger ICHB:s sajt nere, men vi tycker att checklistan fortfarande är bra.)
- Steg 1: Undersök intresse och förutsättningar
1.1 – Kartlägg intresset i företaget. Försök att tänka långsiktigt. Intresset komma nästan säkert att öka, så förbered för fler platser redan nu.
1.2 – Ta hjälp av en fackelektriker för att lokalisera fastighetens elcentral, kontrollera fastighetens totala effektuttag och se till att elnätet klarar ytterligare belastning. Det här kan även en leverantör av laddutrustning stå för.
1.3 – Kontakta flera leverantörer av laddutrustning och begär in offerter. Leverantörerna måste vara godkända för F-skatt, registrerade hos Elsäkerhetsverket och ha referenser från tidigare uppdrag.
1.4 – Be om offert för en totalentreprenad, så att leverantören ansvarar både för utrustning, installation och drift. - Steg 2: Välj typ av laddstolpar
2.1 – Planera för laddstolparnas placering och antal. Samla laddstolparna nära elcentralen.
2.2 – Välj typ av laddstolpe, eller laddbox för väggmontering. Laddstolpar kan kosta mer, med tanke på markarbeten, kabeldragning osv.
2.3 – Välj ett SE-märkt kontaktdon. Den så kallade Typ 2-kontakten är EU-standard och krävs för att få rätt till bidraget från Naturvårdsverket.
2.4 – Bestäm om det behövs påkörningsskydd och belysning, om platsen ska anpassas för rörelsehinder (plats för rullstol, lågt placerade uttag, inga kantstenar) osv
2.5 – Bestäm debiteringsmodell, till exempel månadsavgift eller avgift per använd kWh. Som nämnts kan man med fördel låta en utomstående aktör stå för debiteringen och lyfta ut betalningarna ur företagets ekonomi. - Steg 3: Utvärdera offerter
3.1 – Jämför offerterna som har kommit in och välj leverantör. Det är lättare att jämföra om ni har använt samma mall och samma kravlista för alla offerter - Steg 4: Beställ laddutrustning och arbeten
4.1 – Teckna avtal med en leverantör för installation av vald laddutrustning, eventuellt inklusive drift och underhåll. - Steg 5: Följ leverantörens arbete
5.1 – Beställ ledningsdragning och anslutning till elnätet från elnätsbolaget.
5.2 – Teckna vid behov ett särskilt el-abonnemang för installationen (gärna för förnybar energi).
5.3 – Leverantören sköter montering, installation, driftsättning och slutbesiktning.
5.4 – Se till att leverantören som ska sköta systemet upprättar en plan för underhåll och service, det ökar livslängden på systemet.
5.5 – Informera medarbetare och besökare om möjligheterna att ladda bilen, och skylta så att laddstolparna är lätta att hitta. - Steg 6: Ansök om ekonomiskt bidrag
6.1 – På Naturvårdsverkets hemsida kan ni som företag söka investeringsstöd för installation av laddstationer. Bidraget ges som ett engångsbelopp med 50 procent av investeringskostnaderna upp till 15 000 kronor per laddpunkt. Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.