Bidrag till laddstation för företag och andra organisationer
Vi blir allt fler som väljer att köra elbil, och utvecklingen stöttas av regeringen genom ett statligt stödpaket. Där kan företag och andra organisationer ansöka om ekonomiskt stöd för att installera laddboxar, laddstolpar eller hela laddinfrastrukturer.
Vilkoren
Vilka villkor måste du uppfylla för att kunna ansöka som företag?
Ansökan
Så här ansöker du beroende på om installationen är planerad, påbörjad eller redan genomförd.
Tips & råd
Saker du bör tänka på innan du ansöker. Vilka handlingar och uppgifter krävs.
Innehåll i denna artikel
- Vad innebär bidrag för laddstationer för ett företag?
- Vilka villkor gäller för laddboxbidraget?
- Så ansöker företaget om bidrag för laddstolpar
- Saker att tänka när man ansöker om laddboxbidraget
- När kommer stödet inte att beviljas?
- Få stöd och erhåll offerter via Laddsmarts nätverk
I dag nöjer sig inte elbilsförare med att kunna ladda med en laddstolpe hemma på natten. Man vill kunna ladda bilen på jobbet också – för att säkra maximal räckvidd och inte hamna i snäva situationer. Det är viktigt inte minst om man pendlar ganska långt till jobbet, eller till och med kör bil i jobbet.
Därför finns det nu ett statligt bidrag för laddstationer som riktar sig specifikt till organisationer som företag, bostadsrättsföreningar och samfällighetsföreningar som vill kunna erbjuda elbilsladdning till anställda och boende på företagets parkering, garagelängorna i en BRF och liknande. Det som regeringen har infört är vad man brukar kalla ett ”grönt skatteavdrag”.
Vad innebär bidrag för laddstationer för ett företag?
Det statliga bidraget till laddstationer för företag gäller ett engångsbelopp som motsvarar högst 50 % av de kostnader som anses bidragsberättigande, det rör sig i praktiken om investeringskostnader. Bidraget är även begränsat till ett maxbelopp om 15 000 kronor per laddpunkt – men notera att en laddstolpe ofta har två laddpunkter.
Man kan ansöka om bidraget året runt, innan installationen påbörjas eller när den är klar, och man gör det hos Naturvårdsverket som en del i det så kallade ”Klimatklivet” – ett program med syftet att minska samhällets koldioxidutsläpp.
Vilka villkor gäller för laddboxbidraget?
Startpunkt: Bidraget gäller för installationer av laddboxar och laddstolpar som inte inledes före 15 juli 2019. Det gäller alltså ”nystartade” projekt.
Tidigare stöd: När man ansöker måste man uppge hur mycket ”försumbart stöd” (”de minimis”) företaget har mottagit under de senaste tre åren. Om företaget har mottagit motsvarande 200 000 euro eller mer i försumbart stöd, kan det komma att bedömas utifrån gruppundantagsförordningen, men då gäller att installationen av laddboxar inte har påbörjats när ansökan lämnas in.
Så ansöker företaget om bidrag för laddstolpar
Hur ansökan går till skiljer sig åt beroende på om installationen redan är klar eller inte. Ansökan görs dock alltid i två steg:
- Först en ansökan om bidrag
- Sedan en begäran om utbetalning av bidraget (om det beviljas)
Nedan har vi inkluderat två scenarion.
- Vad gäller för er som redan har genomfört en installation?
- Vad gäller för er som planerar eller genomför en pågende installation?
Ansökan för en installation som redan är genomförd
Skicka ansökan om bidraget till Naturvårdsverket senast 6 månader efter laddstationens färdigställande. Ansökan bedöms utifrån EU-kommissionens förordning 1407/2013 om försumbart stöd. Naturvårdsverket ger ett preliminärt beslut om utbetalning av bidraget, och när det slutgiltiga beslutet har fattats måste företaget begära en utbetalning av bidraget inom 3 månader. Om begäran inkommer senare än 3 månader efter beslutet, beviljas inte bidraget.
Ansökan för en installation som inte är klar eller påbörjad
Precis som i förra fallet skickar företaget sin ansökan om laddboxbidrag till Naturvårdsverket som behandlar ansökan utifrån förordningen om försumbart stöd. Om Naturvårdsverket beviljar ansökan (eller ”föransökan” i det här fallet) reserveras bidragsbeloppet, och installationen av laddstationer måste sedan slutföras inom 9 månader.
När installationen är genomförd har företaget 3 månader på sig att skicka in begäran om utbetalning av bidraget. Om begäran kommer in senare än så beviljas den inte, och bidraget kommer då inte att betalas ut.
Saker att tänka när man ansöker om laddboxbidraget
Företag som vill installera laddstolpar kan ansöka om bidraget på två sätt: antingen digitalt på Naturvårdsverkets hemsida eller via blankett på papper via brev. Formuläret för ansökan om bidrag laddas ner från Naturvårdsverket. På hemsidan finns också information om bidraget och ansökningsprocessen.
Tänk på detta när du söker
Förbered nedan:
- Uppge alltid beräknad installationskostnad i ansökan.
- Begäran om utbetalning kan ske först efter att bidraget har beviljats.
- Vid digital ansökan hämtas uppgifter om företaget eller organisationen automatiskt från Bolagsverket och Lantmäteriverket.
- Ett antal handlingar ska bifogas med ansökan, oavsett om ansökan görs digitalt eller via brev:
- Fullmakt (om det krävs för organisationen)
- Anläggningsbeslut (endast samfälligheter)
- De minimis-blankett* (intyg om försumbart stöd). Finns på Naturvårdsverkets hemsida.
Slutrapport efter slutförd installation
När installationen är färdig ska företaget slutrapportera till Naturvårdsverket. Följande dokument ska bifogas med slutrapporten:
- När installationen är färdig ska företaget slutrapportera till Naturvårdsverket. Följande dokument ska bifogas med slutrapporten:
- Installationsfakturor
- Betalningsbevis
- Kontobevis
- Digitalt formulär för ansökan om bidrag
När kommer stödet inte att beviljas?
Som vi skrev ovan beviljas stödet inte för laddboxinstallationer som påbörjades före 15 juli 2019. Företag som har mottagit försumbart stöd över 200 000 euro de senaste tre åren beviljas inte stöd för en installation som redan har påbörjats. Om en installation av laddplatser krävs enligt lag, författning eller tillståndsvillkor beviljas inget stöd från Klimatklivet. Och, slutligen, en installation som redan har beviljats samma typ av stöd men till en privatperson kan inte också beviljas stöd för företag.
Vad gäller om installationen av laddboxar inte blir av?
Om företagets beslut om att installera laddboxar av någon anledning skulle ändras så att installationen avbryts eller inte påbörjas, ska bidragsansökan återkallas.