Laddkort till elbil – Hur fungerar det och vilket kort är bäst?
När elbilen inte bara är vardagsbilen utan också semesterbilen finns behovet att ladda elbilen vid publika eller allmänna laddstationer. För att kunna ladda på dessa behövs i många fall ett laddkort som låter dig betala för din laddning. Här går vi snabbt igenom vad ett laddkort är och hur det fungerar.
Emil @ Laddsmart
Senast uppdaterad: 27.09.2022
Innehållsförteckning
Publika laddstationer
Publika eller allmänna laddstationer är laddstolpar som sätts upp av olika företag, till exempel energiföretag, elbilstillverkare och mackar där vem som helst kan ladda sin elbil. Olika tillverkare har olika prissättningar men det är vanligast med ett pris per kWh. Hur man betalar skiljer sig också åt men ett laddkort som är kopplat till ett konto är väldigt vanligt. Det är vanligt att företagen själva har egna appar har med kartor där du kan se vart laddstationerna finns. Det gör att om du är på bilsemester kan du i förväg se var det finns laddstationer längs med vägen så att du kan planera till exempel ett lunchstopp där.
Vad är ett laddkort?
Ett laddkort för publika laddstationer fungerar på sätt och vis som en inloggning till laddstationen. Ditt laddkort är personligt. Så om du blippar eller stoppar in ditt kort vid en laddstation så vet systemet att det är just du som laddar och hur du ska betala för din laddning. Laddkorten kan antingen vara ett plastkort, som ett banks betalkort, eller så kan det vara en liten bricka som kan liknas vid de inloggningsbrickor som används i lägenhetshus för att öppna ytterdörren.
De flesta operatörer har sitt eget laddkort eller bricka som enbart går att använda på deras laddstationer. Därför är det inte ovanligt att elbilsägaren har flera olika laddkort för att kunna ladda på flera olika stationer.
Välj & skaffa laddkort
För att skaffa ett laddkort kan du gå in på operatörs hemsida och be om ett laddkort som skickas hem till dig. I många fall behöver man skapa ett inlogg på deras hemsida och/eller den tillhörande appen där du även anger betalningsmetod och liknande. Följ instruktionerna på respektive operatörs hemsida för att se hur det fungerar för specifikt deras laddkort och laddstationer.
Betalning med laddkort
Det finns olika betalningsmetoder för de olika laddkorten. Ett vanligt sätt är att ditt laddkort eller bricka är direkt kopplat till ditt bankkonto så när du laddar på en laddstation dras det automatiskt pengar från ditt konto för din laddning.
Ett annat vanligt betalsätt är med app. Ditt laddkort är kopplat till ett inlogg som du använder för att logga in i appen och du kan betala därigenom antingen med kort, genom Google eller Apple, men vissa erbjuder också alternativ som Klarna och Swish.
På vissa laddstationer kan du fortfarande betala med ett vanligt betalkort på samma sätt som du betalar för bensin vid en bensinmack. Du kan också betala genom SMS där du skickat ett meddelande med din laddstationsnummer och sedan får du antingen en faktura skickad till din telefon eller så läggs summan till på telefonräkningen.
Vilket laddkort är bäst?
Det finns inte ett rakt svar på vilket laddkort som är det bästa. Det är helt upp till dig och din unika situation. Vissa laddboxar erbjuder tillgång till vissa laddstationskedjor när du installerar dem och då kanske det är något att överväga. Annars är det bästa för dig att titta på kartor över vilka laddstationer som finns i din närhet och som du kan tänkas behöva ladda vid mest. Till exempel om det finns en laddstation mellan ditt hem och sommarstugan. Med andra ord, välj det laddkort och laddstation som du tror att du kommer att använda mest. Om du har flera alternativ kan du därefter jämföra pris, laddhastighet eller smidighet med betalning och liknande.
Det är inte speciellt ovanligt att elbilsägare har flera laddkort så du kan alltid överväga på att skaffa mer än ett. Då har du fler laddstationer att välja mellan vilket kan göra dina bilsemestrar smidigare.
Laddstationsoperatörer i Sverige
Nedan följer en lista över operatörer med laddstationer och laddkort i Sverige.
- E.ON
- Vattenfall InCharge
- Fortum Charge & Drive
- Mer
- Circle K
- Ionity
- Tesla Supercharger