Laddboxar och solceller: En guide till att ladda elbilen med el från solceller.
Miljötänket syns överallt i dagens samhälle. Det blir allt vanligare att man ser villor med solceller på taken precis som allt fler elbilar kör runt på våra gator. Att ladda sin elbil med egenproducerad el från solen låter kanske som ett mål något decennium bort men så är inte fallet. Du kan nämligen redan idag ladda din elbil med egenproducerad solkraft och du kan dessutom säga åt din laddbox att bara ladda bilen med solenergi. Detta har också blivit alltmer aktuellt med tanke på den väldiga prisökning på el vi har sett sedan vintern 2021.
Innehållsförteckning

Kan man ladda bilen med hjälp av solceller?
Det korta svaret på frågan om man kan ladda sin elbil med hjälp av solceller är ja. Det går utmärkt att ladda din bil med solenergi. Lite förenklat kan man säga att dina solceller ger el till huset som i sin tur ger el till bilen. Om du laddar din elbil från ett vanligt uttag eller inte har en laddbox kopplad till solcellerna så laddar du bilen precis som vanligt men elen som den laddas med består av en blandning av solel och “vanlig” el från nätet. Men det finns också lösningar där du kan ladda din bil direkt från solcellerna.
Att ladda bilen från solceller med laddbox
Om du vill ladda din elbil enbart med el från dina solceller så behöver du en smart laddbox anpassad till solceller, d.v.s en ”extrasmart” laddbox. En smart laddbox kopplas till både elnätet och till dina solceller. I den tillhörande appen kan du sedan välja att ladda bilen med enbart solenergi eller en blandning av både solenergi och el du köper in från elnätet. Om du väljer att ladda med enbart el från solen anpassas laddningen efter den maximala laddkapacitet du har ställt in, som bilen klarar av och efter hur mycket el solcellerna faktiskt producerar. Du kan läsa lite längre ned om vilka smarta laddboxar vi rekommenderar.
Något som kan vara värt att tänka på är antalet faser du laddar med. Solceller ger el på tre faser. Det börjar bli vanligare med elbilar som kan ladda på tre faser men många laddas med bara en, och det är främst laddhybrider. Om du då har en elbil som laddas på en fas så går en av solcellernas faser till bilens laddning och de andra två går ut i huset och ut till elnätet. Om det inte är en speciellt solig dag och du vill ladda elbilen på mer kraft än vad en solcellsfas ger så kommer laddboxen dra el från elnätet för att komma upp i rätt mängd energi. Du kan då hamna i en cykel där bilen laddar på en av solcellernas faser, elen från de andra två säljs på elmarknaden som du sedan direkt köper tillbaka för att kunna ladda bilen på högre effekt.
Att ladda bilen när solen inte är framme
När man pratar om solceller är det i princip oundvikligt att inte prata om bristen på sol vid vissa tidpunkter – framför allt för oss som bor i kalla Skandinavien. För de som har elbil idag är det vanligt att de laddar bilen på natten eftersom bilen inte används vid denna tidpunkt men också för att hushållet inte använder lika mycket el vilket gör att bilen kan laddas med högre effekt. Om du vill ladda din elbil med hjälp av solceller nattetid så behöver du investera i ett solcellsbatteri. Det är precis vad det låter som, ett batteri där el som dina solceller producerar lagras så att du kan använda solel även nattetid eller vid till exempel regnväder.
Om du köper en smart laddbox så kan den kopplas till både solcellerna och solcellsbatteriet. Det gör att när du sedan ska ladda bilen kan du välja att bilen ska laddas ifrån solcellsbatteriet. På så sätt kan du alltid ladda elbilen med din egenproducerade solenergi. Om du inte har eller vill köpa till ett solcellsbatteri så kan du alltid ladda på bilen på soliga dagar om du har möjlighet till det. Annars går det lika bra att ladda bilen genom elnätet som vanligt. Värt att nämna är att ett solcellsbatteri är mycket dyrt och därför inte särskilt vanligt. Men i takt med att priserna sjunker förväntas också fler införskaffa det. Priset på ett lagringsbatteri ligger, i skrivande stund, i genomsnitt på nästan 10 000 kr per kWh.
Fördelen med en smart laddbox anpassad till solceller
Om du inte har en smart laddbox som går att koppla till solcellerna så kan du inte garantera att det är ren sol du laddar din bil med. Rent tekniskt sett blir solcellerna och laddboxen två separata enheter som båda bara råkar vara uppkopplade direkt till ditt elnät. En smart laddbox däremot är kopplad direkt till själva solcellerna och det potentiella solcellsbatteriet. Då kan laddboxen hämta el direkt från dessa och känna av hur stark effekt du kan ladda på. Allt detta går dessutom att läsa av i appen som kopplas till laddboxen.
För den kreativa installatören finns det möjlighet att installera lastbalanseringen till laddboxen på ett sådant sätt att laddningen i kombination med solceller kan gå snabbare jämfört med om du endast laddar genom elnätet. Hur snabbt du kan ladda din bil bestäms b.la. av den effekt som din huvudsäkring klarar av. I en villa är det vanligt med säkring på 20A vilket innebär att maxladdningen ligger runt 11 kW. Men installatören kan göra så att elen inte går via huvudsäkringen utan laddboxen och ansluts med sina säkringar efter huvudsäkringarna så att elen från solcellerna tar alltid närmsta vägen ut. Det betyder att du alltså att du kan ladda från elnätet och från solcellerna samtidigt, och på så sätt ladda bilen med en effekt upp till 22 kW. Eftersom solelen inte går igenom huvudsäkringen och då kan du ladda med 16A från elnätet och med 16A från solcellerna vilket landar på 32A / 22 kW. Med andra ord så kan du alltså få en snabbare laddning på en mindre säkring om du har solceller så länge din bil klarar av den högre effekten.
Några smarta laddboxar anpassad till solceller
När det kommer till smarta laddboxar är det främst två vi rekommenderar i dagsläget:
Zappi V2 (V2.1) och Wallbox Pulsar Plus
Båda dessa laddboxar kan kopplas till elnätet och solcellerna så att du kan välja mellan att ladda med endast solenergi, endast med el från elnätet eller med en kombination av de båda. En ny uppstickare är Charge Amps (Halo eller Aura beroende på behov) som sedan sommaren 2022 ebjuder en mjukvaruuppdatering kallad ”Green Charging”. Det är en ny funktionalitet med integration til solceller. I dagsläget erbjuder Green Charging inte möjligheten att ladda en mix av egenproducerad solel med el från elnätet, utan det är antingen eller som gäller – och det är därför som den inte riktigt spelar i samma liga som Zappi V2 (V2.1) och Wallbox Pular Plus.
Nedan går vi kortfattat igenom några för- och nackdelar med dessa laddboxar, och du kan också läsa mer om laddboxarna på vår sajt: Zappi V2 , Wallbox Pulsar Plus och Charge Amps.
Zappi V2 (V2.1) vs Wallbox Pulsar Plus
- Zappi V2 (V2.1) har en snygg app där du lätt kan få en överblick av hur mycket bilen laddas, hur mycket el solcellerna producerar och hur mycket el huset drar. Med Wallbox app kan du styra med vilken el din bil laddas, hur mycket och så vidare men den erbjuder i nuläget inte samma kompletta översikt över eltillverkning och förbrukning som Zappis app.
- Wallbox Pulsar Plus har i 3 olika lägen för sin ”Eco Smart”-lösning, ett läge (”Full-Green) där 100% av laddningen sker från solcellerna, och ”Eco Mode” med en mix av laddning av solcells och elnätsel. Det tredje alternativet är att stänga av Eco Smart och ladda som vanligt från elnätet. I praktiken har Zappi desamma tre lägena, men de går under namnen ”Eco+” och ”Eco”, och ifall 100% från elnätet heter läget ”Fast Charging”.
- Vad gäller funktionalitet generellt så ligger laddboxarna på liknande höga nivå, plats 2 och 3 i Laddsmarts stora laddboxtest 2022.
Notera att en förutsättning för att kunna använda laddboxarnas solcellsintegration, gäller för Zappi, Wallbox och Charge Amps, är att du har lastbalansering installerat. Helst tillverkerens egna variant, även om Charge Amps snart kommer att erbjuda stöd för tredjepartstillverkaren Enegic, enligt tillverkaren själv.