Ska ni åka till stugan någon vecka men det finns ingen laddbox i stugan? Om du inte vill installera en laddbox i stugan eller om du ska ut på bilsemester med din elbil så kan en portabel elbilsladdare vara något för dig.
Aktuella portabla laddboxar i 2022
Följande är exempel på några portabla laddboxar som finns ute på marknaden just nu.
Vad gäller för Grön teknik? Är det berättigat för portabla laddboxar?
Viktigt att notera: Det är känt att portabla laddboxar i teorin ej skall vara godkända för Grön teknik-avdraget. Detta då bidraget är baserat på att köp av laddbox & installation är kopplad till en bokföringsadress samt att det görs via en och samma återförsäljare. Vi på Laddsmart kan idagsläget bekräfta att det endast är CTEK Njord Go som är godkänd för bidraget. Läs mer ’förutsättningarna för Grön teknik CTEK Njord Go portabel laddbox’
Emil, Grundare av Laddsmart.se
Ifall du är intresserad av att införskaffa Njord Go så får du gärna skriva ett email till oss på support@laddsmart.se så hjälper vi dig med att få en offert kostnadsfritt.
Ctek Njord Go
- Godkänd för Grön Teknik
- Maxladdningseffekt: 11 kW
- Kabel medföljer (5m)
- Ställbar effekt
Pure Electric Juice Booster 2
- Laddningseffekt: 1,4 – 22 kW
- Automatisk anpassning till ingående ström
- Portabel Typ-2 laddbox
- Inbyggt DC-skydd och jordfelsbrytare
Malmberg – Portabel laddbox
- Portabel Typ-2 laddbox
- 2,3/3,7kW
- Styrbox för 10A eller 16A laddström
- Knapp för växling av 10A/16A
- CEE-typ för säker laddning
Blaupunkt – Portabel laddbox P3PM2T2
- Portabel Typ-2 laddbox
- Laddar upp till 11 kW
- Lång kabel (8m)
- Anpassningsbar laddström (8, 10, 13 och 16 A)
Förutsättningar för Grön Teknik vid köp (och installation) av portabel laddbox
CTEK Njord Go är den enda portabla laddboxen på svenska marknaden idag som är applicerbar för Grön Teknik, d.v.s att du som kund erhåller 50% avdrag på priser för produkt och installation av laddboxen.
Det finns ett par villkor som gäller för att du ska ha rätt till avdraget. Villkoren förklarar också bakgrunden, nämligen att det ska ske en installation för att Grön Teknik skall gälla.
Villkoren/förutsättningarna är som följer:
- Beställning och installation måste ske av en och samma återförsäljare/elektriker.
- Laddboxen måste monteras på en vägg (krav om väggfäste nedan)
- Väggfästet måste köpas till i samband med beställningen, dvs vid samma köpstillfälle (det får ej ske separat och/eller vid en senare tidspunkt)
För kraven i sin helhet, se denna artikel på CTEK hemsida
Vill du få rådgivning & offert kostnadsfritt?
Skriv ett mail till oss på support@laddsmart.se med rubrik ”Ctek Njord Go” så sätter vi er gärna i kontakt
Varför en portabel laddbox?
Det korta svaret är portabiliteten, alltså flexibiliteten att kunna ladda både hemmavid och på annan plats som i din sommarstuga. Det lite längre svaret på varför en portal laddbox är att trots att det går att köpa adaptrar som låter dig koppla in bilens laddningsladd direkt till ett uttag så är det rekommenderat att ha en laddbox på grund av säkerheten och kontrollen av laddningen det medför. Laddboxar har inbyggda säkerhetsfunktioner som jordfelsbrytare och sensorer som avbryter laddningen om till exempel en kontakt blir alltför varm. Med andra ord är det minskad brandrisk med att ha en laddbox istället för att använda en “nödsladd” eller adaptrar. Har du dessutom en laddare som kopplas till en app så kan du schemalägga när bilen ska laddas, till exempel på natten när hushållet inte använder lika mycket el. Med en laddbox kan du dessutom ställa in laddningstyrkan så att den blir optimal för din situation och din bil kommer laddas snabbare med en laddbox jämfört med om du laddar med “nödsladden” som kom med bilen direkt i ett schuko-uttag (som också används för motorvärmare).
Kontakter och kablar
De flesta portabla laddboxarna har fasta kablar som sitter fast i en laddbox. Den ena sladden är en klassisk laddsladd med Typ 2-uttag som du kopplar in i din elbil. Det är lite varierande vilken kontakt som används för att koppla in laddboxarna till en strömkälla men de flesta som finns på marknaden idag har en CEE-kontakt. Det finns de som har en schuko-kontakt men dessa har generellt sämre laddkapacitet eftersom schuko-uttagen inte är byggda för att hantera samma mängd ström som CEE-uttagen. Om du därför planerar att ladda regelbundet från samma uttag, som till exempel vid sommarstugan så kan det vara en god idé att skaffa en portabel laddbox med CEE-kontakt för att både kunna ladda snabbare men också för att det är säkrare då CEE-uttagen är utformade för att klara av den mängd ström som elbilar behöver för snabbladdning hemma.