Vilken laddbox ska jag välja? Vi har fått frågan flera gånger… Inom laddboxar finns det en djungel av varumärken, funktionalitet och specifikationer. I denna artikel presenterar vi vad vi anser är de fyra viktigaste faktorerna att värdera när du väljer laddbox under 2022.
Emil, Grundare av Laddsmart.se
1. Välj en europeisk tillverkare – gör ett tryggt val
De flesta laddboxar som erbjuds på den svenska marknaden idag är av god kvalitet och är anpassade för nordiskt klimat. Men för att försäkra dig om att du köper en driftsäker, enkel och framtidssäkrad modell slår vi ett slag för nordiska varumärken som Easee, Charge Amps och Zaptec, men även engelska Myenergi (Zappi) samt spanska Wallbox. Med det fördelaktiga Grön-Teknik avdraget, som alla ovan tillverkares laddboxar kvalificerar sig för, så finns det ingen anledning att testa en oprövad Kina-tillverkad laddbox för att spara några hundralappar. Laddsmarts laddbox test av 30 modeller visade att top-10 laddboxarna alla är tillverkade av aktörer baserad i Europa!
2. Välj en laddbox med hög laddningseffekt – framtidssäkra utan extra kostnad
Laddningseffekten för en laddbox specificeras som den maxeffekt som laddboxen i sig kan ladda – givet att rätt förutsättningar finns. Dagens modeller har maxeffekt på mellan 3,7 kW och 22 kW, men kan laddas från så lågt som 1,4 kW. Och det är mellan 1,4kW och 11 kW som är den effekt som den genomsnittlige användaren faktiskt laddar med.
Detta har att göra med det vi nämnde tidigare “givet rätt förutsättningar finns”. Hur snabbt din laddbara bil kan ladda beror på fyra faktorer, där den svagaste länken sätter begränsningen:
- Laddboxens maxeffekt
Allt från 3,7 till 22 kW: 22 kW kommer sakta men säkert att bli standard. - Kablarnas maxeffekt
Både laddkabel (mellan bil och laddbox) samt installationskabeln (mellan laddbox och fastigheten): Brukar ligga på 11 eller 22 kW. - Bilens ombordsladdare
Ombordsladdaren i din laddhybrid eller elbil, också kallad OBC: Brukar ligga på mellan 3,7 till 11 kW. Endast några få bilmodeller klarar av 22 kW. - Huvudsäkringen i hushållets elsytem
Standard är 16A/11 kW eller 20A/14 kW: För att få ut en maxeffekt på 22 kW krävs hela 35A i huvudsäkringen.
I praktiken brukar det vara ombordsladdningen på bilen och huvudsäkringen i hushållets elsystem som sätter begränsningen för hur snabbt du kan ladda med en laddbox. Det är enkelt att köpa en modern laddbox och lite dyrare kablage men desto svårare att byta till en mer avancerad elbil med snabbare ombordsladdare. Likaså blir det dyrt att säkra upp sin huvudsäkring till 35A, både vad gäller engångskostnad för uppgradering och den dyrare månadsavgiften. Men när bilen och elsytemet väl klarar av den om några år, ja då är det ju bra att inte behöva byta ut sin laddbox till en som kan ladda med högre effekt. Eftersom en laddbox på 22 kW idag kostar lika mycket som en på 11 kW så rekommenderar vi generellt att välja en med maxladdningshastigheten 22 kW!
3. Välj dynamisk lastbalansering – slipp oro om att proppen går
En effektvakt eller lastbalansering till laddbox är något som de flesta av våra kunder önskar sig. I Laddsmarts undersökning 2021 visade att nästan åtta av tio kunder är positiva till lastbalansering vid val av laddbox. I korthet så innebär dynamisk lastbalansering att laddboxen automatiskt laddas med endast så pass mycket el som finns tillgänglig i hushållets elsystem. Det betyder att elnätet inte riskeras att överbelastas och således att proppen inte går.
Viktigt att notera är att vissa, dock ej alla, laddboxar kräver ett specifikt uttag på elmätaren för fungera (HAN RJ12) och att somliga återförsäljare ibland förväxlar dynamisk lastbalansering med fasbalansering vid beskrivningen av laddboxens funktionalitet. I de fall om du inte har det relevanta uttaget på din elmätare så kan du lösa det genom att köpa en dynamisk lastbalanserare från en tredjepart. Exempel på tredjepartslösningar finns från Enegic och Tibber.
Det är inget måste med dynamisk lastbalansering, vissa laddboxar erbjuder manuell lastbalansering d.v.s att du kan justera laddeffekten med den tillhörande appen. Detta är en effektiv lösning för den som har koll på hushållets konsumtionsmönster och dess effekttoppar.
Om du är osäker så brukar vi rekommendera att köpa till lastbalansering, det gör hemma laddningen säkrare helt enkelt!
4. Välj en uppkopplad laddbox – få del av framtida uppdateringar
En uppkopplat laddbox betyder att genom WIFI, LAN-kabel, 3G eller 4G så är din laddbox uppkopplat mot internet. Det i sin tur innebär att tillverkaren kan felsöka din laddbox vid eventuella fel, men minst lika viktigt – ny funktionalitet kan adderas till laddboxen utan att en fysisk modul måste installeras. Ett exempel på en sådan uppdatering är Wallbox som efter en viss tid uppdaterade sin Wallbox Pulsar Plus 22 kW med integration för laddning via solceller. En uppkopplad laddbox är alltså en smart laddbox!