Vad kostar det att installera laddstolpar i en bostadsrättsförening?
Priset för laddstolpar i en BRF beror på hur komplex installationen är på den aktuella platsen. Kostnaden för enkel installation kostar cirka 10 000-15 000 kronor per laddpunkt innan 50%-igt avdrag, men ytterligare kostnader tillkommer ifall installation behövs göra på en fristående stolpe, eller för eventuella schaktarbeten och uppgraderingar av elsystemet. Priset på en laddstolpe varierar därför beroende på bostadsrättsföreningens förutsättningar.
På grund av det oklara priset kan det vara en bra ide idé att ta in några offerter från några leverantörer och jämföra. Laddsmart.se erbjuder dig möjligheten att på ett smidigt sätt få tre beprövade leverantörer att ta kontakt med dig för tre offerter. Det enda du behöver göra är att svara på några enkla frågor.
Vad påverkar priset för en laddstolpe i bostadsrätt?
Priset för en laddpunkt för en elbil i en bostadsrättsförening påverkas av flera faktorer.
Lättheten att installera är förstås en faktor – antalet laddpunkter och val av modell, ifall installationen sker på fasad eller på speciella stolpar, eventuellt markarbete, anpassningar av elsystemet och vilken typ och hur många håltagningar i byggnadernas väggar är de huvudsakliga faktorerna.
Det kanske inte är nödvändigt att göra många förändringar i elsystemet om bostadsrättsföreningen önskar få laddplatser, eller redan har tillräckligt med elkapacitet, dvs hög huvudsäkring.
Laddsmarts BRF maknadsundersökning visade att markarbete nästan alltid är en nödvändighet. Marken kan behöva grävas i eller schaktas om laddstolpen är placerad någon annanstans än byggnadens fasad. Till exempel kräver en laddstation placerad på en bostadsrättsparkering att en kabel grävs ner i marken. Om det går att installera laddboxar på väggen i bostadsrättsföreningen så kan kan detta göra att slutpriset blir lägre jämfört med ifall laddstolpar behövs installeras.
Kostnaderna för markarbeten kan variera eftersom det beror på terräng. Potentiell berggrund och stora stenar kan påverka arbetet. På samma sätt varierar priserna på bussningar genom väggarna beroende på väggmaterialet och arbetets komplexitet.
Det är därför inte möjligt att veta det exakta priset innan man installerar laddstolparna, varför företag som installerar ofta gör en platsinspektion innan själva arbetet påbörjas. Eftersom priset kan variera mellan olika leverantörer så är det ett smart sätt att ta in olika offerter och jämföra laddboxar.
Priset på laddpunkter till bostadsrättsföreningen påverkas alltså av:
- Antal laddpunkter
- Val av laddboxar eller laddstolpar
- Uppgradering av elsystemet
- Installation och typ av lastbalansering
- Installation på vägg eller stolpe
- Eventuellt schaktarbete
- Håltagningar för elkabel
Sammanfattningsvis har därför arbetets omfattning störst inverkan på priset att installera laddstolpar. Priset på laddboxarna som köps in påverkar naturligtvis också, men om installationen kräver mycket arbete så härstammar sannolikt den största kostnaden därifrån.
Kostnaden per laddstolpe för bostadsrättsförening är överlag högre än laddstolparna avsedda för installation hemma och börjar från 15000 kronor och uppåt men ofta räcker inte en laddpunkt för en bostadsrättsförenings behov. Att börja med ett par stycken är vanligt med förbehåll för eventuell utbyggnad. Det rekommenderas att göra en förundersökning kring det aktuella behovet och värdera hur många laddbara el- och hybridbilar det finns i bostadsrättsföreningen idag samt räkna på framtiden eftersom allt fler köper en eldriven bil.
Kan bostadsrättsföreningens laddplats för elbil få stöd?
Som bostadsrättsförening så finns det ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket att söka. Uppemot 50% eller maximalt 15000 kronor per laddpunkt är möjligt att få. Bidraget kallas “Ladda bilen”-bidrag och ansökan göras kostnadsfritt via en e-tjänst hos Naturvårdsverket. Det är såklart bästa att göra det innan projektstart sker, men det går också att ansöka i efterhand.
Genomsnittskostnad för laddstolpar i bostadsrättsförening
Som påpekats ovan så är det mycket beroende på förutsättningarna vid köp av laddstolpar som avgör det slutgiltliga priset, men Laddsmart har tittat på några ledande aktörers investeringskalkylatorer för att ge en uppskattning av de faktiska kostnaderna.
Genomsnittskostnaden för installation av laddstolpar beroende på antal laddpunkter:
Antal laddpunkter | Pris efter bidrag, ex moms |
1 | 15,000 |
5 | 52,000 |
10 | 94,000 |
15 | 133,000 |
20 | 175,000 |
30 | 249,000 |
50 | 380,000 |
75 | 613,000 |
100 | 816,000 |
Några kommentarer:
- Ifall installation sker på stolpe istället för på vägg/fasad blir extrakostnaden cirka 2500 kr (efter avdrag) per laddpunkt.
- Beroende vilken laddbox som väljs så ifall kabel skall ingå tillkommer cirka 1000 kr (efter avdrag) per laddpunkt.
- Att kunna ladda upp till max 11 kW är i regel tillräckligt i praktiken, så merkostnaden för ladda upp till max 22 kW är ofta onödig. Själva kostnaden kan ligga på 500-2000 kr pga annan laddbox och/eller dyrare kablage.
- Förutsättningar kring gräv och el-jobb är högst individuella så i regel kan ingen prisuppgift ges på detta (och det har ej exkluderats ovan).
Är det en investering att installera laddstolpar?
Att installera laddpunkter för elbil kommer att kosta bostadsrätten en del, men det finns också många långsiktiga fördelar med att kunna erbjuda elbilsladdning. En laddstation är en investering som ökar attraktiviteten för en bostadsrättsförening.
Elektrifieringen av transporter är helt klart en starkt växande trend, vilket leder till en ökad efterfrågan på laddplatser för el- och hybridbilar. För en person som letar efter nytt boende kan alltså möjligheten att kunna ladda vara en avgörande faktor när man väljer mellan två olika bostäder.